- טכנולוגיה ייחודית
- מדרסים בהתאמה אישית
- כל סוגי המדרסים
- סטנדרטים גבוהים לכל המדרסים
אל תתנו לכאב להכתיב לכם את היום, הזמינו מדרסים!
חייגו עכשיו: 077-997-3016
מהו דורבן פלנטרי וכיצד הוא נוצר?
דורבן פלנטרי הוא דלקת הנוצרת עקב עומס משקל על הרצועה הפלנטרית. הדלקת עצמה נראית כבליטת דורבן קוצני ומופיעה על העקב. הדלקת יכולה להיות אדמומית, עם שטפי דם ולעיתים עם חום. דורבנות פלנטריים מפריעים למהלך התקין בעיקר בצעדים הראשונים, אך מעבר לחוסר הנוחות הם יכולים לגרום לכאבים עזים אצל רבים.
מבנה ותפקיד הרצועה הפלנטרית
דורבן פלנטרי בהקשר למבנה הרצועה
הרצועה הפלנטרית נמצאת מתחת לקשת לאורך בין קדמת העקב ועד לאצבעות. היא הרצועה שמעניקה לכף הרגל את היכולת לבלום זעזועים ולייצב את הגוף. כאשר נוצר עליה עומס היא עלולה להתנוון ולפתח דלקת פלנטרית בדורבן.
מכיוון שהרצועה מצויה באזור הדריכה, הניוון נוצר מסדקים קטנטנים של הסיבים המופיעים די במהירות בשל העומס רב. קרעים אלו הם הדלקת שמביאה לצניחת הקשת האורכית המדיאלית. מבחינה אנטומית הרצועה הפלנטרית עוברת לאורך הקשת ומתפשטת כמו מניפה באזור הבהונות.
היא מגיעה לעצם המסרק, לבסיס הפלנג, לגידים פלקסורים ומייצרת מתיחה לכל האורך כשצועדים. המתיחה והכיווץ של הרצועה נעשים בצורה טבעית, היא מחשבת את חלוקת העומס על כל המרכיבים של כף הרגל. כשיש עומס רב מדי נוצרים קרעים ודלקת דורבן פלנטרי.
דורבן פלנטרי והשפעתו על הרצועה
רצועה פלנטרית צריכה להיות בעובי של 3 מ"מ. כאשר היא מתנוונת העובי שלה יכול להגיע לכ-15 מ"מ. במצב כזה הרצועה תהיה מתוחה יתר על המידה ויהיה קשה לכופף אותה. בזמן מנוחה בו היא מתכווצת.
לפיכך, כאשר קמים משנת הלילה הכאבים מחמירים כי מופעל מתח פתאומי על הרצועה שהייתה כל הלילה רפויה. זו הסיבה שאנשים עם דורבן עושים שימוש בסד לילה כדי למנוע כאבים בבוקר.
הגורמים לדורבן פלנטרי ועומס על הרצועה
ישנם גורמים חיצוניים ופנימיים המגבירים את העומס על הרצועה הפלנטרית ומביאים לדלקת דורבן פלנטרי כמו:
- עודף משקל
- נעליים לא מתאימות או לוחצות, נעלי עקב
- תזונה לקויה
- מאמץ יתר
- עמידה רבה
- ריצה וספורט בתדירות גבוהה
- נסיגת השכבה השומנית באזור העקב לאחר גיל 40
- אנשים עם פלטפוס
- דריכה על מצע קשה או דריכה יחפה
- קיצור גיד האכילס
כיצד מונעים דורבן פלנטרי?
על מנת למנוע דורבן פלנטרי יש לשמור על הגוף במצב מאוזן מבחינת חלוקת העומס על כפות הרגליים. למשל, התאמת מדרסים לא משיגים תוצאות טיפוליות בלבד אלא גם יכולים למנוע את הדלקת. הסיבה לכך נעוצה ביכולת שלהם לחלק את המשקל על שתי הרגליים בצורה שווה ובמידה והם מותאמים אישית למטופל.
ההתאמה כוללת חומרים בולמי זעזועים ובמידה ויש דורבן אף ריכוך באזור העקב. מומלץ להתאים מדרסים ביומכניים קשיחים כדי למנוע את התנוונות הרצועה הפלנטרית, אך כאשר מתפתח דורבן המדרסים המומלצים יהיו מסיליקון.
בנוסף, מניעת הדורבן תבוא לידי ביטוי בשינוי תזונתי ושמירה על המשקל, שימוש בנעליים נוחות או נעליים אורטופדיות, הפחתה בנעילת נעלי עקב ועשיית ספורט במתינות. ביחד עם זאת, ישנם גורמים שאותם לא ניתן למנוע כמו עמידה ארוכה בעבודה או נסיגה של השכבה השומנית בגיל 40 וכד' ולכן כשמופיע דורבן חייבים לטפל ולא להזניח.
טיפול פיזיותרפיה להגמשת הרצועה
אחד הטיפולים החשובים לטיפול בדורבן פלנטרי הוא הפיזיותרפיה המתמקדת לכל אורך הרצועה מהעקב ועד לאצבעות, תוך דגש גם על גיד האכילס ושריר התאומים. בין אם בהנעת הרגל ובין אם בעיסוי, הטיפול מוצלח מאוד ותורם את חלקו להחלמה מדורבן.
ישנם מטפלים שמעניקים טיפול מנואלי של עיסוי רקמות עמוק המאיץ את פעולת הגמשת הרצועה כדי שלא תהיה מתוחה יתר על המידה.
טיפולים חשמליים ליצירת תאי דם
על מנת לפזר את הדלקת שנוצרת עקב דורבן פלנטרי ולהקל על הכאבים משתמשים כיום באמצעים חשמליים שמסייעים לגוף לרפא את עצמו על ידי בנית תאי דם חדשים והזרמת חמצן. הטיפול נעשה באמצעות גלי הלם, לייזר ביתי או מיטת פולסים בשיטה אלקטרו מגנטית.
טיפולים פולשניים לריפוי הדורבן
במקרים מסוימים בהם אין יכולת לפתור דורבן פלנטרי באמצעים משמרים והכאבים מתרבים ניתן לעשות שתי פעולות. הראשונה היא להזריק סטרואידים והשנייה היא ניתוח. ההזרקה לא יכולה להיות תדירה כדי שלא יהיה נזק בלתי הפיך לגיד. היא יכולה להועיל וביחד עם זאת הדורבן גם עלול לחזור.
לעומת זאת, הפתרון של הניתוח עשוי לסייע. בניתוח מורידים חלק מהדורבן ומקלים באופן משמעותי על הכאבים. מצד שני, הניתוח נעשה בהרדמה מלאה ומלווה בסיכונים של זיהום, פגיעה בעצב תאי או הגברת הכאבים.
יש לבדוק האם את סובלת מדורבן פלנטרי ובמידה וכן לטפל בו באמצעות מדרסים ופיזיותרפיה.
מומלץ לשלב כמה טיפולים שמרניים.
לאחר 9 חודשים ניתן לראות שינוי.
ברוב המקרים מופיעה בליטה על העקב אך ניתן גם לעשות צילום רנטגן.